Bedrijfsadvies

BTW aangifte in Exact Online: in 7 Stappen

Weet je dat je veel tijd kunt besparen door de BTW aangifte in Exact Online te doen? Dit is een module die standaard in alle varianten van Exact Online wordt meegeleverd. Als je zorgvuldig de module inricht doe je je BTW aangifte in een handomdraai. Wil je hulp bij de BTW aangifte? Daar kan Administratiekantoor Zaaijer je natuurlijk bij helpen. Kijk maar naar de mogelijkheden.

Hieronder lees je hoe je de BTW module inricht. Als je alle stappen volgt dan is de BTW aangifte in Exact Online heel erg eenvoudig. Dit levert veel tijdwinst op.

Btw aangifte in Exact Online in 7 stappen:

Eigen gegevens

Als eerste zorg je ervoor dat je eigen gegevens ingevuld zijn in Exact. Dus voer de naam, adres, vestigingsplaats etc van je bedrijf in. Voer ook je kamer van koophandel en BTW nummer in. Dit doe je onder instellingen => algemeen.

BTW Codes aanmaken

Als eerste maak je de BTW codes aan. Dit is erg belangrijk. Aan de hand van deze codes wordt bepaald hoe de BTW wordt geboekt. Je hebt in ieder geval een BTW code nodig voor het normale tarief en een BTW code voor het lage tarief. Wanneer je zaken met buitenlandse klanten of leveranciers doet moet je hier ook BTW codes voor aanmaken. Als je het standaard schema uit Exact gebruikt, dan zijn veel BTW codes al aangemaakt. Controleer dan of deze voldoen aan jouw situatie.

Hoe maak je een BTW code aan?

Ga in Exact naar stamgegevens=>Belasting=>BTW codes. Druk op de knop nieuw. Voer de velden in. Vul een code en een omschrijving in. Kies om wat voor BTW het gaat. Vul de grootboekrekeningen in voor zowel af te dragen als voor te vorderen omzetbelasting. Vul rechts het BTW tarief. Als je alles hebt ingevuld druk dan op bewaren. Het is nu mogelijk om de aangifte vakken toe te voegen. Deze vind je rechts onder het kopje BTW-koppelingen. Druk op toevoegen en kies de aangifte vakken die van toepassing zijn. Als je deze hebt toegevoegd. Druk dan op bewaren. Je hebt de BTW code opgeslagen.

BTW Codes toevoegen aan Artikelen

Wanneer je nieuwe artikelen aanmaakt, kun je hier de BTW code aan toevoegen. Onder het kopje prijzenbeheer vind je de optie voor de BTW code. Kies hier de BTW code die van toepassing is op je artikel. Het is handig wanneer je een nieuw artikel aanmaakt gelijk de juiste BTW code in te vullen. Zo wordt de BTW aangifte in Exact Online nog makkelijker.

Instellen van Relaties met de juiste BTW Code

Net als bij de artikelen is het handig om bij de relaties de BTW code in te stellen. Dit doe je voor zowel de klanten als voor de leveranciers. Het veld vind je onderin bij crediteuren en debiteuren.

Het certificaat instellen

Als laatste moet je het certificaat instellen. Deze heb je nodig om de BTW aangifte te versturen naar de belastingdienst. Er zijn drie mogelijkheden: handmatig, met je eigen PKI certificaat of met het certificaat van Exact Online. Kies je voor handmatig dan moet je het BTW formulier alsnog invullen bij de belastingdienst. Als kleine ondernemer is het handigst om voor het certificaat van Exact te kiezen. Je kan op deze manier de aangifte rechtstreeks naar de belastingdienst sturen vanuit Exact Online. Je kan als je wilt ook gebruik maken van je eigen certificaat. Het versturen van de aangifte gaat in beide gevallen op dezelfde wijze.

Facturen Boeken

Wanneer je alle hierboven beschreven instellingen hebt uitgevoerd, wordt het kiezen van de juiste BTW code al een stuk eenvoudiger. Als je een factuur boekt, kiest Exact Online gelijk de vooraf ingestelde BTW code. Deze is meestal goed. Het is daarom aan te raden om goed te controleren of de juiste BTW code wordt gebruikt. Komt het vaak voor dat je bij een bepaalde relatie steeds de verkeerde BTW code hebt. Pas dit dan aan.

BTW Aangifte in Exact Online

Controleren

Als je alle bovenstaande instellingen hebt aangepast kun je de BTW aangifte gaan doen. Als eerste ga je controleren of alle facturen correct zijn geboekt met de juiste BTW codes. Dit doe je door in Exact naar Financieel => Belasting => Overzichten => BTW Controlelijst te gaan. In dit overzicht kun je makkelijk controleren of er een verschil zit tussen de geboekte BTW en de berekende BTW. Mocht er ergens een verschil zijn dan kun je dit controleren door op de betreffende boekstuknummer te klikken en de correctie te maken.

Verwerken van de boekingen

Wanneer alle boekingen correct zijn, is het tijd voor de volgende stap. Het verwerken van de boekingen. Je kunt alleen de boekingen aangeven die zijn verwerkt in Exact. Dit doe je door naar Financieel => Boekingen en Grootboekrekeningen => Boekingen => verwerken te gaan. Vervolgens selecteer je de perioden waarover je BTW aangifte gaat doen door deze aan te vinken. Druk op de knop verwerken. De boekingen zijn nu verwerkt. Je kunt nu de aangifte gaan maken. Het is nu niet meer mogelijk om boekingen in deze perioden te wijzigen.

Aangifte aanmaken

Nu de boekingen zijn verwerkt, is het mogelijk om de BTW aangifte te maken. In Exact ga je naar Financieel=> Belastingen => Aangiften => BTW aangiften. Druk op de knop Nieuw linksboven. Kies het tijdvak waarover je aangifte doet. Druk vervolgens op start. Een proef van de BTW aangifte wordt aangemaakt. Als extra controle kun je hem controleren met de gegevens uit de BTW controlelijst. Als alles klopt, verstuur je hem naar de belastingdienst door op de knop ‘Aangifte definitief maken’ te drukken. In Exact worden nu de BTW grootboekrekeningen leeg geboekt en wordt een openstaande post aangemaakt op de crediteur Belastingdienst. Het enige wat je nu moet doen is het betalen van de aangifte aan de Belastingdienst.

Als de BTW aangifte in Exact Online definitief is kun je hem niet meer verwijderen. Mocht je later een fout vinden, dan moet je dit corrigeren met een volgende aangifte of een suppletie aangifte. Volg hierbij de regels van de belastingdienst.

Samenvatting

Het instellen van BTW codes voor een geautomatiseerde BTW aangifte kan lastig zijn. Heb je hulp nodig bij het inrichten voor je BTW aangifte in Exact Online. Kijk dan eens hier.

Share
Published by
Jan Pieter

Recent Posts

Wat is dividend?

Dividend is de winstuitkering die aandeelhouders in een N.V. of B.V.ontvangen. De hoogte van het…

2 jaar ago

Wat is Goodwill?

Goodwill is een immaterieel actief dat de vergoeding voor de waarde van de reeds gevestigde…

2 jaar ago

Wat is inbrengwaarde?

Waarde welke aan een bezitting wordt toegekend op het moment van die bezitting in de…

4 jaar ago

Wat is een rechtspersoon?

Een rechtspersoon is een juridisch onafhankelijke eenheid met eigen rechten en plichten. Deze staat los…

5 jaar ago

Factuur Maken direct in 4 stappen

Een factuur maken en sturen naar je klant, dat is wat je als ondernemer vaak…

5 jaar ago

Tarieven Inkomstenbelasting 2020

In onderstaande tabel vind je de tarieven inkomstenbelasting 2020. Er zijn twee tabellen. Een voor…

5 jaar ago